5 Nis 2012

Bayburtlu Zihni Kimdir

Bayburt Eymur Köyü

Bayburtlu  Zihni Kimdir



Bayburt'un Manevi Önderler



Zihni, Bayburt'un orta halli bir ailesine mensuptur.
Babası Hacı Osman efendinin ilmiyeden olduğu tahmin ediliyor.
Şairin asıl ismi Mehmet Emin olduğu ancak rüyasında kendisine Zihni diye hitap edilmesinden sonra Zihni adını taşıdığı belirtilmektedir.
Bayburtlu Zihninin Kırkpınar köyünde arazisinin olduğu oğlu Ahmet Revayinin üzerine kayıtların olduğu tespit edilmektedir.
Bayburtlu Zihni 16 yaşına kadar Bayburt daki
medreselerde tahsil görmüş Kuran-ı Kerimi hıfzetmiş arapçası mükemmeldir.

Divanındaki gazellerinden biride parçadır. Bayburt medreselerinden başlattığı tahsilini Trabzon ve Erzurum medreselerinde tamamlayıp 20 yaşlarında İstanbul'a gitmiştir.

Bazı devlet büyüklerine sunduğu kasideler sayesinde Divan-ı Hümayun kalemine katip olmuş 10 yıl sonra tekrar Bayburt'a dönmüştür.

Anabiritanika da diğer kaynakların aksine Hopa , Of, Karaağaç, Ünye, Sürmene,Vakfıkebir ilçelerinde nahiye müdürlüğü yaptığı yazılıysa da doğrusu mal müdür lüğü olsa gerektir. 1828 -1829 Rus işgalinden sonra Erzurum a gidip Mora lı Devriş Paşanın ve Erzurum Valileri; Rauf , Galip ve Eğinli Salih Paşalarla
haznedar zade Osman Paşanın katipliklerini yapmıştır.

Tekrar İstanbul'a gidip Çanakkale Muhafızı Vasıf Paşaya mektupcu olmuş ve 1838 de Hacca gitmiştir. Hacdan geri dönüşünde Sultan Abdül Mecid-i bir culisiye ile tebrik etmiş ve Divanını 1839 da Baba Aliye takdim etmesi üzerine Hocalık rütbesi ile taltif edilmiştir.

Gözlüklü Reşit Paşanın Divan Katibi olarak donanmayla Akka ya gitmiş oradan Mısıra geçip tekrar İstanbul a dönmüştür. Daha sonra Hopa ve Of mal müdürlüklerine tayin edilmiş,sonra sırasıyla Ünye, Karacaağaç, Sürmene, Vakfıkebir ve yine Ünye de mal müdürlüğü yapmıştır.

Ünye de mal müdürlüğü görevinden istifa edip Trabzon'a dönmüş niyeti Bayburt'a gitmekti. Maçka yakınlarında 1859 yılında vefat etti. Vefat ettiği köyün ismi Bahçekayadır. Oğlu Revayi babasının Divanını bastırmış Sergüzestname'yi ise çoğaltarak dağıtmıştır. Zihninin mezarı 1936 yılında eski Trabzon Erzurum Yol üzerindeki imaret tepesinde kendi adına yapılan türbeye,kemikleri bir sandukayla getirilerek nakledilmiştir

Kaynak Bayburt Valiliği 


Zihni'nin hayatı ve Eserleri 

Şair Zihni “Divan”ında Bayburt’un kültür manzarasını şöyle tasvir eder:

Aşina-yı hakayik mecazdır Bayburt
Neşr-ü tahsilde Mısr-i hicazdır Bayburt


Bayburt manileri ve Erzurum’la irtibatlı olanlar bu coğrafyadaki halk kültürü bütünlüğünün diğer örnekleridir. Bayburtlunun ferdi psikolojisi sevgi yumağıdır, bakınız;

Bayburt’un kalesiyem
Açılmış Lalesiyem,
Bayburt’ta bir yar sevdim.
Ben onun kölesiyem.


Devamı için: Bayburtun Manevı Önderleri




Hiç yorum yok: